View inviting reflective thoughts

Introvert of extravert? En mijn verrassende ontdekking hierover.

Vind jij jezelf introvert of extravert? Volgens mij heb je daar wel een idee over.
Terwijl je daarover nadenkt, eerst wat context bij mijn verhaal.

Ik zit buiten op een bankje te schrijven. Mijn uitzicht is de besneeuwde top van Mount Kazbek. Met ietsje lager, op een groene bergtop, de Gergeti ofwel Tsminda Sameba church. Recht voor mijn neus een moestuin vol aardappelplanten en fruitbomen. Ik ben in Stepantsminda in de Kaukasus in Georgië.

Ik ben weer aan het backpacken en dat voelt heerlijk! Zat laatst te zweten in een stoffige marshrutka (minibusje – het OV van Georgië), onderweg naar de volgende bestemming. Ondertussen mijn ogen uitkijkend naar het prachtige landschap en al het leven om me heen.
En jongens, wat heb ik backpacken gemist de afgelopen jaren. Ook al kwam ik niets tekort wat betreft vrije tijd en uitjes. Voor mij is er iets magisch aan rondreizen in een vreemd land met een andere cultuur, taal, en eten. Aan het ontmoeten van mensen die heel anders, of juist verrassend hetzelfde, naar de wereld kijken. Niet weten waar je morgen of overmorgen slaapt. Met alles wat je nodig hebt in je rugtas (en dan te bedenken dat er thuis nog een huis vol spullen staat – wat een luxe).

Dit keer heb ik ook geen laptop bij me. Kan niets doen qua werken. En dat geeft rust. En ruimte. Om weer eens een boek te lezen (ben nu bezig met The Energy Codes van Dr. Sue Morter – interessant boek). Om te mijmeren over waar ik heen wil het komende halfjaar. Ruimte voor reflectie.

En wat ik me bedacht, na een lekkere lunch bij een omaatje in de tuin, is dat ik mezelf altijd geclassificeerd heb als introvert.

Voor het gemak:
* Introvert ben je als je energie krijgt (oplaadt) zonder mensen om je heen.
* Extravert ben je als je energie krijg van juist wel mensen om je heen.

En ja, ik vind mensen best leuk maar ben toch ook erg graag op mezelf. Dus, hoppa, label introvert erop.

Alleen, het ding met labels is dat je je ernaar gaat gedragen.
In mijn geval, niet teveel onder de mensen komen want daar loop ik op leeg. Aldus de gedachte.

En wat heb ik gemerkt de afgelopen paar jaar?
Dat thuiswerken bevalt me prima. Lekker productief. Makkelijk in te passen met de rest van m’n leven. Geen tijd en ergernis verloren aan filerijden. En niet teveel volk om me heen.

So far, passend bij mijn introvert label.

Maar man, wat genoot ik van mijn eerste dagen weer terug op kantoor. Joepie, mensen! Gesprekjes over van alles en niks. En jazeker, natuurlijk ook over werk.
Want MS Teams wordt door mij toch vooral als functionele tool gebruikt. Niet zozeer om te ouwenelen, persoonlijke dingen te delen, te filosoferen, of ontspannen te brainstormen.

Stuiterend van energie en enthousiasme kwam ik thuis.

Maarre, wacht even, is dat niet iets voor een extravert?
Opvallend…

Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat ik dan blijkbaar zowel introvert als extravert ben.

Ofwel, gewoon mens.
(Omdat 2 tegenstrijdige labels die allebei evenveel van toepassing zijn, elkaar opheffen en wat mij betreft de prullenbak in kunnen.)

Want als ik te lang zonder mensen om me heen zit, loopt mijn batterij toch ook leeg.
En zolang ik tussen de juiste (belangrijk!) mensen zit, laad ik wel op.

Voor mij betekent dat:
* Verjaardagsfeestje waar je in een kringetje zit naast tante Bets en ome Joop, terwijl het over de baby van Janet gaat > sluuuurp. Energieniveau in ’t rood.
* Festival waar je met ’n biertje in de hand op je slippertjes tussen de menigte doorslentert > ja graag! Energieniveau in ’t groen.

En zakelijk:
* Wekelijkse voortgangsmeeting zonder beslismomenten waarbij excel lijstje afgevinkt wordt > sluuuurp.
* Een-tweetje aan iemands bureau waarbij je gelijk ff kan checken hoe het met diegene is en waarna je direct verder kunt met je werk > ja graag!

Kortom, het zit ‘m voor mij in de juiste balans.
Nu ben ik benieuwd, hoe is dat voor jou? Ben jij introvert, extravert of eigenlijk ook een beetje van allebei?
En zijn jouw labels nog up-to-date of kunnen er wel een paar weg? Ruimt lekker op😉

Ik hoor graag van je! Post een comment of stuur me een berichtje.

Groet,
Annemieke

2 gedachten over “Introvert of extravert? En mijn verrassende ontdekking hierover.”

  1. Hoi Annemieke,

    Leuk dat je weer aan het backpacken bent. Ik ben extravert sta graag in de belangstelling gaf in het verleden graag rondleidingen presentaties. Maar nu ik ouder word merk ik dat ik ook zeker een introverte kant heb. Na een drukke werkweek ben ik ook graag in of om huis mijn eigen dingetjes aan het doen. Ben een extravert met introverte kantjes af en toe. Wel sta ik graag in de belangstelling en ben niet bang om op de voorgrond te staan.

    Groetjes Margrieta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *